Движението през най-дългия пътен тунел „Железница“ на АМ „Струма“ бе пуснато

На 20.02.2024 бе пуснато движението през тунел „Железница“ на АМ „Струма“. Съоръжението е с дължина около 2 км. и е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Заедно с отсечките преди и след него, в експлоатация се въвеждат 5 км. автомагистрален път. Автомагистрала „Струма“ е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, който свързва Видин с Кулата, и по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Тунелът е изграден по нов австрийски метод. На денонощие са прокопавани около метър и половина във всяка тръба и веднага след това е изграждана първичната облицовка на съоръжението с крепежни елементи, пръскан бетон и анкери. При строителството му са вградени и четири икони на Св. „Иван Рилски“, каквито са традициите в тунелното строителство.

Тунел „Железница“ на АМ „Струма“ е първият инфраструктурен обект, на който е изградена хеликоптерна площадка.

Енергоексперт АД е проектант на тунела. Техническият проект за тунел „Железница“ включва всички договорени и одобрени от възложителя основни технически параметри на конструкцията, системите и инсталациите – портални площадки, евакуационни пътища към хеликоптерната площадка, аварийна галерия за автомобили на аварийните служби, както и аварийни галерии за пешеходци.

Проектът е съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Снимки: АПИ

Не можете да намерите това, което търсите?

Моля, попълнете контактната форма, за да Ви насочим към подходящия специалист на Енергоексперт.